Basic Ski Touring Training

So 09.02.2020 - Sa 15.02.2020

Veranstalter WELTbewegend Erlebnisreisen
Buchungscode: BSE20WK02

Safe ascent and descent on skis in moderate terrain - the perfect choice for off piste skiers to start ski touring! You receive instructions for the use of skins, kick turns, safe riding, avalanche awareness and transceiver work, as well as search and rescue techniques.

The following is a typical schedule with the guide fine tuning the plan according to the prevailing weather conditions and the experience of the group:

DAY 1: Arrive in Austria, welcome at Almi´s Berghotel. After dinner: preview of the activities for the week.

DAY 2: The guide hands out the booked avalanche safety equipment. Introduction to standard equipment for ski touring. Training tour how to use skins and technique for walking uphill, learning about slope angle and snow types, how to use avalnche emergency equipment: transceiver search, probing, shovel strategy. Planning for the next day.

DAY 3 - 5: Training ski tours climbing alpine summits. Exercises on tour: avalanche bulletin, how to find the best track uphill and the best run downhill, standards on ascent and descent, avalanche rescue scenario (transceiver search, pin point, shovel strategy), forms and nature of terrain, orientation and weather observation. Planning for the next day.

DAY 6: Final ski tour to a 3000m summit. After dinner: reflections on the week.

DAY 7: Farewell after breakfast

In the evenings, there will be theoretical units on how to plan a ski tour and on safety issues: avalanche awareness based on the AV Strategy "Stop or Go" and alpine weather.

Photocredit: Almis Berghotel
All about ski touring equipment
How to use avalanche safety equipment (transceiver, shovel, probe)
Orientation with map, alpine weather
Avalanche awareness and avoidance - Stop or Go strategy
Avalanche emergency and first aid
Route choice
How to plan a ski tour
Improvement of ski technique in various snow conditions
Daily pre tour risk assessment & daily post tour evening debrief
18 years of age. Free from mental and physical handicap. Fitness to hike 700 meters in altitude with your backpack (about 6 kg). Ski confidently off piste on moderately steep slopes up to 30° (you can ski most snow types without falls, able to respond to the guide´s instructions)

Services Included:
Accommodation in 3* Almis Berghotel in Obernberg (holiday flat with several seperate rooms)
Halfboard (breakfast and dinner)
Snack and Tea for the hiking days
English speaking instructor from the Bergsteigerschule Alpenverein Edelweiss

Services not included:
International Flights
Additional meals and beverages
Personal expenses
Travel insurance
Equipment rental

*We can do also the flight bookings and car rentals for you!
€ 1.135,00
Preis für ÖAV-Mitglieder
Normalpreis:
€ 1.220,00
Preis für Nichtmitglieder
Fr. 06.12.2019

Bitte beachten Sie unsere Teilnahmebedingungen und die angeführten technischen und konditionellen Anforderungen!

Die Anmeldung ist online (Button links) oder persönlich in unserer Servicestelle möglich.

Unser Team steht Ihnen für Auskünfte gerne telefonisch: +43 (1) 5138500,
oder per E-Mail an [email protected] zur Verfügung.

Mo-Do 09:00-18:00 , Fr 09:00-17:00

WELTbewegend Erlebnisreisen